Extra korting? Klik HIER en bezoek onze nieuwe Grootverbruik Shop

Klik HIER voor Grootverbruik Shop

PRYM scharen kwaliteit knipt het beste!

 

 

Afbeelding

Prym naai- en kleermakersscharen bieden de uiterste precisie en snijzekerheid, van de aanzet tot de punt, of het nu jeans, jersey, zijde of linnen is dat er mee geknipt wordt.

De schaar behoort tot de oudste gereedschappen welke door de mensheid gebruikt worden. Het is de uiterste zorg en tientallen jaren kennis en expertise die de Prym naai- en kleermakersscharen zo bijzonder maken.

Om te laten zien welke schaar voor welke taak het best geschikt is, hebben we het complete scharen assortiment van Prym voor u op een rijtje gezet.

Tevens proberen we uitleg te geven over een aantal zaken;

Wat is kenmerkend voor een goede schaar?

Waaruit bestaat een schaar?

Hoe onderhoudt men een schaar?

Hoe kies je de beste (stof)schaar voor een project en hoe wordt deze het beste gebruikt?

Prym laat in onderstaande You Tube video een overzicht zien van hun uitgebreide scharen assortiment.

 

Afbeelding

 

Kwaliteit tot in de puntjes

Afbeelding

De slijping

De slijping van een Prym schaar is uiterst precies zodat deze excellente snijprestaties heeft tot in de punt van de schaar. De scherpte van het mes wordt bepaald door de hoek van de snijrand. Elke toepassing vraagt om een andere hoek. Een exact op elkaar afgestemde kromming en buiging van de snijvlakken, gecombineerd met een zorgvuldige slijping en precieze montage, onderscheiden een goede van een gewone schaar.

Schroef en schroefdraad

De verbinding van de klingen en schroefdraad verhindert dat de schaar lam wordt. Dit garandeert een lange levensduur en constante snijkwaliteit, ook bij veelvuldig gebruik.

Dwarsdoorsnede

De diep in de softgrepen doorlopende metalen uiteinden zorgen voor stevigheid en een uitgebalanceerde vormstabiliteit.

De klingen

De van hoogwaardig roestvrij staal vervaardigde klingen zijn perfect gemonteerd en geslepen. De schaarbladen van een Prym schaar raken elkaar slechts in één punt, omdat anders het gevaar bestaat dat ze het stof pletten of kneuzen.

De softgrepen

De softhandgrepen bieden een bijzonder hoog gebruikscomfort door de ergonomisch gevormde ogen. Uw vingers hebben hierdoor voldoende ruimte, zo dat u er moeiteloos en zonder knelling mee kunt werken.

De staalsoort

Een wezenlijk aspect voor de optimale werking en levensduur van een Prym schaar is de gebruikte staalsoort. Het koolstofaandeel in het staal geeft de hardheid van de schaarbladen aan. Hoe hoger de zogeheten Rockwell-waarde, des te harder het staal en des te langer de levensduur van de schaar. Beide messen moeten dezelfde hardheidsgraad hebben, anders beschadigt het schaarblad met de hogere hardheid het schaarblad met de geringere hardheid. De roestbestendigheid wordt beïnvloed door het aandeel chroom en koolstof in het staal. Prym zorgt voor de juiste materiaalkeuze.


 

Prym Professional - De KAI schaar van hoge kwaliteit

De professionele Prym naaistersschaar is geschikt voor lichte en stevige stoffen. Dankzij de ergonomische softgrepen werkt deze schaar comfortabel. De greep heeft een klein en een groot, lang-ovaal gevormd oog, dat ruimte bied aan vier vingers die de kracht van de hand efficiënt op de messen overbrengen.  De precieze montage en slijping van de roestvrij stalen messen voorkomen pletten van de stof. De vorm is asymmetrisch; de greepogen zijn omhoog gebogen, waarbij het onderste mes bij het knippen recht en over de gehele lengte op het werkvlak ligt. Daardoor komt de stof niet omhoog en verschuift deze niet. Op deze manier laten zich de meest uiteenlopende stoffen betrouwbaar en exact knippen.

KAI is een in Japan gevestigd bedrijf dat meer dan 100 jaar scharen van zeer hoge kwaliteit produceert. KAI scharen zijn gemaakt van fijn roestvrij staal met vanadium. KAI scharen zijn met de hand gepolijst en uitgebalanceerd, waardoor u moeiteloos kunt knippen door alle soorten stoffen. De ergonomische handgrepen en geharde roestvrijstalen messen bieden superieure snijwerking voor quilten, knutselen of kleermakerij.

Deze veelzijdige KAI scharen van professionele kwaliteit kunnen lichtgewicht stoffen knippen, inclusief zijde, zonder dat deze stof op de mesjes wegglijdt. Ook meerdere lagen fleece, denim, katoen en polyblend knippen is geen probleem. Originele KAI stofscharen en KAI kleermakersscharen blijven favoriet in de naai- en quiltindustrie.

In deze serie wordt ook een professionele linkshandige naaistersschaar aangeboden.

 


 

Naaistersschaar Classic

Deze klassiekers onder de naaistersscharen van Prym overtuigen door hun absolute topkwaliteit van de greep tot in de punt. Ze zijn volledig uit hoogwaardig staal gesmeed en ondersteunen door hun zwaarte en uitgekiende zwaartepunt professionele gebruikers bij hun werk. Deze stuk voor stuk met de hand geslepen en op hun werking geteste naaistersscharen overtuigen met name door hun rustige loop en langdurige snijscherpte. De asymmetrie van de schaarvorm verhindert bovendien dat de stof omhoog komt en verschuift. De loop van de messen kan bij langdurige belasting met de schroef worden bijgesteld.


 

De borduurschaar, klein maar fijn

Een borduurschaar heeft een sierlijke vorm en ten opzichte van de greep korte messen welke fijn en puntig toe lopen. Borduurscharen zijn bij uitstek geschikt voor echt gecompliceerde en precisie vereisende toepassingen. Daartoe behoren allerhande borduurwerkzaamheden, het afwerken van knoopsgaten, het knippen van precieze hoekjes in stof en het uitknippen van applicaties.


 

Naaischaar Hobby

Dit zijn veelzijdige naaischaren voor de creatieve hobby-doe-het-zelver. De messen zijn roestvrij en precies gemonteerd en geslepen. Dankzij de asymmetrische vorm knippen ze beter en millimeterprecies in de stof. De vingerstrelende soft-binnenring zorgt er voor dat u comfortabel kunt werken. De grepen zijn in bi-color look.


 

Kartelscharen

Een kartelschaar is ideaal om weefsels en borduurwerk te knippen, zonder dat de stofkanten vervolgens rafelen. Tevens zorgt de kartelschaar voor decoratieve kanten bij bijvoorbeeld lederwerk. Net als bij een normale stofschaar ligt het onderste mes bij het knippen recht op het werkvlak. Hierdoor komt de stof niet omhoog en verschuift het niet. Dankzij de kartelsnede is afwerken van de stofkanten niet meer nodig.


 

Universele schaar Titanium

De universele scharen van Titanium hebben robuuste messen en zijn ware alleskunners voor huishoudelijk gebruik. Ze zijn geschikt voor het knippen van papier, karton, kunststoffolie, en andere materialen. De plasticgrepen hebben een zachte soft-binnenring, waardoor ze comfortabel knippen en werken. De messen zijn met Titanium gecoat, waardoor deze heel eenvoudig van lijmresten ontdaan kunnen worden. Dit maakt dat de huishoudschaar ook perfect geschikt is voor knutselwerk.


 

Universele volstaal schaar

De universele scharen ‘volstaal’ met metalen ogen en glanzend oppervlak zijn praktische alleskunners voor thuis, vrije tijd of op kantoor. Dankzij de roestvrij stalen messen hebben ze een bijzonder lange levensduur en een overtuigende veelzijdigheid. Ze zijn geschikt voor het knippen van karton, papier, folie, verpakkingen, draden en tal van andere materialen.


 

Draadschaartjes

Draadschaartjes dienen voor het precies door knippen van draden. Ze zijn klein, scherp en licht.  Door de precisieslijping knippen deze schaartjes over de gehele lengte.

Het duurdere draadschaartje “Professional’ heeft een ergonomische vorm en het softmateriaal van de greep zorgt bovendien voor een hoge slipvastheid tijdens het werk. Dankzij de meegeleverde beschermhuls kan dit praktische knipgereedschap altijd veilig opgeborgen worden.


 

Zo onderhoud je je schaar op de juiste manier

Veeg de messen na elk gebruik schoon zo dat zich geen pluizen en andere deeltjes bij het draaigewicht kunnen verzamelen.

Reinig de schaar bij voorkeur met water en zeep.

Droog de schaar voorafgaand aan elk gebruik of opbergen met een doek.

Niet met alle kracht knippen want dan kunnen de messen beschadigen of verbuigen. Als de snede zich moeilijk laat uitvoeren, is de schaar waarschijnlijk te klein of te stomp.

Knip dikke materialen bij het draaigewicht en NIET met de punt van de schaar.

Olie de schaar regelmatig bij de gewichtsschroef, tussen de messen in het achterste deel. Gebruik hiervoor de stift met de fijne olie 12mm, eveneens van het merk Prym. Veeg daarbij de overtollige olie op, zo dat de messen niet gaan roesten.

Laat de scharen alleen door een vakman naslijpen.

Gebruik stofscharen alleen voor stof en niet voor papier, karton, etc. Dit verlengt de levensduur van de schaar aanzienlijk en de bladen blijven langer scherp.


 

Hoe kies ik de juiste schaar

De belangrijkste overweging in de keuze is de toepassing waar u de schaar voor gaat gebruiken. Als u de schaar voor papier  en knutselwerk gaat gebruiken is het beter om geen stofschaar te kiezen maar een schaar die speciaal voor dit doel gemaakt is.

Ook is het een overweging hoe intensief u de schaar gebruiken wilt. Als u lang achter elkaar aan het knippen bent, is een comfortabel handvat erg belangrijk, omdat u anders last krijgt van vermoeide vingers.

De afmeting van de schaar moet niet te groot zijn. Een grote schaar is iets zwaarder in de hand en kan onhandig zijn als u kleinere handen heeft. Bij de stofscharen zijn scharen met een afmeting van rond de 21cm tot 23cm het meest gangbaar. Grotere stofscharen zijn daarentegen wel prettiger als u vaak dikkere of zwaardere stoffen moet knippen of grotere handen heeft.

Onze merkscharen van Prym zijn vrijwel altijd beter dan onze merkloze scharen. Uiteraard zit er ook prijsverschil in, maar door de langere levensduur en het beter functioneren van een merkschaar zal dit prijsverschil uiteindelijk wegvallen.

Search engine powered by ElasticSuite