Extra korting? Klik HIER en bezoek onze Grootverbruik Shop

Klik HIER voor Grootverbruik Shop

Hondenriem maken  -  zelf een halsband maken

Hondenriemen en andere accessoires voor honden worden vaak zelf gemaakt door omdat het voordeliger is of omdat het dan naar eigen smaak gemaakt kan worden. In dit hoofdstuk worden enkele fournituren uitgelicht welke goed bruikbaar zijn voor het zelf maken van een mooie, stoere en stevige hondenriem.

Halsbanden in uni color


Halsbanden in uni color zijn effen gekleurde sterke polypropyleen banden. Deze worden gebruikt voor het maken van halsbanden. Het band is vergelijkbaar met parachuteband maar dan dikker van materiaal. Uiteraard kan dit band ook voor andere toepassingen gebruikt worden. Bijvoorbeeld als tassenband, rugzakkenband, band voor riemen en rolluiken, enz.

De diktes van deze polypropyleen halsbanden zijn als volgt; 10mm / 1,7mm, 15mm / 2,1mm, 20mm / 2,6mm, 25mm / 2,6mm.

Rubber halsbanden


Rubber halsbanden zijn dikke, supersterke polypropyleen banden met een rubber coating die de band een soort anti slip laag geven. Het halsband met rubber wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van halsbanden van dieren. Maar uiteraard kan het ook voor andere toepassingen gebruikt worden. Dit band is wasbaar in de wasmachine.

De diktes van deze rubber/polypropyleen banden zijn als volgt; 15mm / 2,3mm, 20mm / 2,2mm, 25mm / 2,4mm.

Geweven halsbanden


Geweven halsbanden zijn geweven polypropyleen banden die sterk en stevig zijn. Ze worden gebruikt voor het maken van paardentuig, hondenriemen, rugzakken, visgerei, enz. De diktes variëren per band.

Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar waaronder band met pootjes of botjes, camouflagedessin, traditionele dessins en zelfs ook met reflecterende strepen. Deze reflecterende halsband weerkaatst het licht in donkere situaties.

Synthetische halsbanden


Synthetische halsbanden zijn smalle skai halsbanden, waarvan sommige effen van kleur en andere met leuke motiefjes die gebruikt worden voor kleinere huisdieren.

Het bevestigen van gespjes aan deze band gaat het eenvoudigste met behulp van siernieten. De skai halsbandjes zijn enkelzijdig bedrukt.

Parachute band


Parachute band is een stevig band welk gemaakt is van polypropyleen. Het is een nagenoeg onverwoestbaar band dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Daarom wordt parachuteband veelal gebruikt voor outdoor artikelen zoals tenten, rugzakken, heuptasjes, koppelriemen, hondentuig en visgerei.

Er zijn veel breedtes en kleuren beschikbaar in de parachuteband. Vaak wordt dit band gecombineerd met parachutegespen, schuifgespen, laddergespen en schuifpassanten.

Halsband decoratie


Halsband decoratie zijn kleine hangers om aan halsbandjes vast te hangen en kleine versieringen om over een halsbandje heen te schuiven. Bij de verschuifbare decoraties is het van belang dat de breedte van het bandje correspondeert met de doorvoermaat van de decoratie.

In sommige decoraties hebben hele kleine acryl strass steentjes verwerkt, waardoor ze een leuk bling bling effect hebben.

Heavy duty D ringen


Heavy duty D ringen zijn stevige stalen halfronde ringen welke dichtgelast zijn zo dat ze als zware sluiting dienst kunnen doen. De heavy duty D ringen kunnen niet open buigen, omdat ze dicht gelast zijn. Daarom worden ze vaak gebruikt voor paarden en honden. Tevens zijn ze goed te combineren met onze supersterke halsbanden en parachutebanden.

Om D ringen als sluiting te kunnen gebruiken, moeten ze met twee stuks naast elkaar bevestigd worden.

Stalen ringen


Stalen ringen zijn vernikkeld en dicht gelast. Het zijn multifunctionele stevige ringen welke voornamelijk worden gebruikt voor zadels, rugzakken, tassen, gordijnen, enz.

Omdat deze ringen dicht gelast zijn kunnen ze vrij veel spanning verdragen. Uiteraard naar gelang de afmeting van de ring. De 50mm ringen kunnen bijvoorbeeld maximaal 450 kilogram trekkracht verdragen.

De afmetingen die bij deze ringen vermeld staan, zijn de doorvoermaten / binnenmaten.

Schuifpassanten & Schuifgespen


Schuifpassanten worden gebruikt om de uiteindes van riemen en bandjes op hun plaats te houden. Meestal worden deze in combinatie met gespen gebruikt. Schuifpassanten zijn verkrijgbaar in kunststof en metaal. Indien de schuifpassanten gebruikt worden voor materialen waarbij er veel spanning op komt, adviseren we de heavy duty passanten te kiezen. Er zijn verschillende breedtes verkrijgbaar.

Schuifgespen worden gebruikt als gesp zonder pin, waarbij er een mogelijkheid is de band of riem te verschuiven in de gesp. Er zijn verschillende materialen en breedtes verkrijgbaar.

De schuifgespen worden vaak gebruikt in combinatie met parachutegespen, tassenband en parachuteband.

Als het belangrijk is dat de gesp licht van gewicht is kan het beste gekozen worden voor kunststof schuifgespen of laddergespen.

Musketons


Musketons zijn er in allerlei soorten en maten. Vooralde metalen musketons en de haevy duty musketons worden gebruikt voor (honden)riemen.

De overige soorten, zoals de kunststof musketons zijn niet geschikt voor dit doel.

Parachute gespen


Parachute gespen zijn gespen welke uit twee kunststof onderdelen bestaan welke met elkaar verbonden worden door deze in elkaar te klikken.

Tevens hebben deze parachutegespen de mogelijkheid om de band aan één zijde van de gesp aan te sjorren.

Parachutegespen worden voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld rugzakken, tenten, motortassen, kleding, heuptasjes, enz. 

Siernieten


Siernieten worden niet alleen gebruikt voor de sier maar ook voor het bevestigen van een gesp aan een band of riem. Het werkt hetzelfde als rivetten. Eerst maakt u een gaatje in het stof of leer met het meegeleverde gereedschap.

Werk altijd op een stevige ondergrond als u dit doet. Indien u een gaatjestang heeft, kunt u de gaatjes ook met een gaatjestang maken. Als het gaatje eenmaal in het materiaal gemaakt is, duwt u het pinnetje door het gat en klemt vervolgens het dopje er op. Daarna klopt u deze twee onderdelen met een hamer en het meegeleverde malletje vast.

Ook voor dikkere materialen zijn deze siernieten goed te gebruiken, bijvoorbeeld het bevestigen van een gesp aan een leren riem.

Spikes


Spikes zijn stoere decoraties voor kleding, tassen, (honden)riemen, enz. Sommige spikes worden bevestigd door ze vast te schroeven, andere met rivetten welke aan de achterzijde vast geklopt worden.

De spikes zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, adelaars, kruisjes, skulls of doodskoppen, ankers, roosjes, enz.