Extra korting? Klik HIER en bezoek onze Grootverbruik Shop

Klik HIER voor Grootverbruik Shop

Zelf kussens maken -  laat je inspireren

Het zelf maken van kussens is een leuke bezigheid. Er zijn verschillende soorten kussens.

Sierkussens kunnen het interieur verfraaien. De mogelijkheden om met leuke bandjes, kantjes, linten en knopen een eigen mooie creatie te verzinnen zijn eindeloos. Ook het maken van zitkussens voor een lounge set, camper, boot of caravan is in toenemende mate een bezigheid voor de doe-het-zelver. Kussens voor beddengoed zijn over het algemeen eenvoudiger van ontwerp.

Naar gelang de toepassing van het kussen, dient er een keuze gemaakt te worden uit het soort rits dat er in gestikt wordt. In dit artikel wordt enige uitleg gegeven welke ritsen zoal gebruikt worden voor welke kussens.

Ook geven we enkele suggesties welke fournituren erg goed te gebruiken zijn bij het maken van sierkussens.

Ritsen voor sierkussens

Als er een rits in een sierkussen gestikt moet worden, dient dit een niet deelbare rits te zijn. Omdat er weinig spanning op komt te staan kan dit een niet deelbare nylon rits met een tandbreedte van 3 millimeter zijn. Ook worden er soms blinde ritsen voor gebruikt. De lengte van de rits is afhankelijk van de grootte van het kussen. Let op dat u de rits niet te klein bestelt, want dan is het moeilijk om de vulling er in of er uit te halen. Als de rits te lang is kunt u deze gewoon weg laten vallen aan de binnen zijde van het kussen. Hier zie je dus niets van. Een rits kan dus beter te lang dan te kort zijn in dit geval.

Ritsen voor zitkussens

Als er een rits in een zitkussen (bank, loungebank, caravankussen) gestikt moet worden, adviseren we het gebruik van een deelbare rits. Alleen de deelbare spiraal ritsen zijn hier voor geschikt. Dit vanwege het feit dat de rits veel spanning moet kunnen verdragen. Aangezien het gewicht van de persoon die op het kussen zit ook op de rits komt te staan is het van belang dat de rits hier tegen bestand is. Het blokje aan het uiteinde van de rits, waar deze open gaat, dient in het zitkussen weggewerkt te worden. Hier zie je dus niets meer van. Deze ritsen zijn ook in grote maten beschikbaar. Let op dat u de rits niet te klein bestelt, want dan is het moeilijk om de vulling er in of er uit te halen. Als de rits te lang is kunt u deze gewoon weg laten vallen aan de binnen zijde van het kussen. Een rits kan dus beter te lang dan te kort zijn in dit geval.

Ritsen voor beddengoed

Als er een rits in een beddengoed gestikt moet worden, dient dit een niet deelbare rits te zijn. Omdat er weinig spanning op komt te staan kan dit een niet deelbare nylon rits met een tandbreedte van 3 millimeter zijn. Deze ritsen zijn ook in grote maten beschikbaar. De lengte van de rits is afhankelijk van de grootte van het kussen. Let op dat u de rits niet te klein bestelt, want dan is het moeilijk om de vulling er in of er uit te halen. Als de rits te lang is kunt u deze gewoon weg laten vallen aan de binnen zijde van het kussen. Hier zie je dus niets van. Een rits kan dus beter te lang dan te kort zijn in dit geval.

Sierbanden


Sierbanden bestaan uit een diversiteit aan kleurrijke, mooie dessins in allerlei verschillende stijlen en materialen. Deze zijn voor allerlei toepassingen te gebruiken, maar met name voor sierkussens erg decoratief.

Het is vrij eenvoudig om deze banden te verwerken in je sierkussens en daarmee je woninginterieur een geheel eigen look te geven.

Galon 


Galon is een nogal traditionele sierband welke veelal in woninginterieur verwerkt wordt. Vooral langs meubels en kussens zijn deze heel bruikbaar. Er zijn diverse mogelijkheden in materiaal, dessins, kleuren en breedtes. Vaak volstaat het een kleine hoeveelheid galon op een sierkussen te stikken waardoor het meteen een andere uitstraling krijgt. Het combineren van galon met andere sierbanden is een trend die we de laatste jaren veel zien. Met enige fantasie en creativiteit kunnen zo de mooiste designs ontwikkeld worden.

Knopen


Knopen worden vaak gebruikt voor decoratie door boven op sierkussens vast te stikken.

Omdat er veel soorten knopen zijn, kunnen er allerlei verschillende stijlen gecreëerd worden met knopen. Met geef je er bijvoorbeeld een stoere look aan terwijl je met houten knopen of kokosknopen juist een heel natuurlijke of vintage uitstraling aan het sierkussen geeft.

Koord 


Koord kan ook gebruikt worden bij het pimpen van sierkussen.

Met name het suede-look-koord, het suede gevlochten koord en het jute koord kunnen hier goed voor gebruikt worden. Als kleine stukken van deze koorden gecombineerd worden met bijvoorbeeld grote houten of kokos knopen is krijg je heel trendy vintage kussens

Houtje touwtje knopen 


Houtje touwtje knopen of knevels zijn verkrijgbaar in veel kleuren, materialen en maten. Enkele van deze soorten knevels zijn erg leuk om, in combinatie met bijvoorbeeld suede look koord of jute koord, boven op kussens te bevestigen.

De houten houtjes touwtje knopen zijn heel geschikt om een vintage look te creëren. Met de metaalachtige knevels kun je daarentegen een meer industriële look bewerkstelligen.

Leer - metaal sluitingen


Leer met metaal siersluitingen zijn stoere decoratieve sluitingen. Ook voor het maken van stoere accenten op kussens zijn deze sluitingen supergaaf. Deze sluitingen kunnen eenvoudig bevestigd worden door ze vast te stikken.

Er zijn verschillende variaties in de kleuren, zwart of bruin leer, zilver of brons metaal. 

Kant


Kant is in allerlei materialen en soorten verkrijgbaar. Afhankelijk van de stijl en het stof waar het sierkussen van gemaakt is kan kant vaak een mooie toevoeging zijn als het op het kussen gestikt wordt. Kloskant wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor brocante kussens, terwijl nylon kant en broderie vaak op glanzende stoffen gestikt wordt.

Omdat er zo veel soorten, maten en kleuren kantjes zijn, is het raadzaam eerst goed te snuffelen in de categorie kant om tot een juiste keuze te komen.

Franje


Franje is heel geschikt om op of langs sierkussens te stikken. Omdat er heel veel soorten franjes zijn, zit er altijd wel een materiaal en kleur bij die bij het stof past.

Houdt er wel even rekening mee dat sommige franjes niet in de machine gewassen mogen worden.

Bolletjesband


Bolletjesband geeft een vrolijke uitstraling aan sierkussens. Afhankelijk van de breedte en kleur kan er een klein of groot accent op of langs de kussens gemaakt worden.

Er zijn twee hoofdgroepen in de bolletjesbanden, namelijk de mini bolletjesband en de gewone bolletjesband. Elke soort heeft verschillende breedtes en heel veel kleuren. Er zit dus vrijwel altijd iets geschikts bij.

Partyband


Partyband is een reeks voordelige sierbanden met een groot blingbling gehalte. Afhankelijk van de stijl en de stofkeuze kan het soms heel leuk zijn om een van deze glimmende sierbanden op het stof te stikken.

Het vast stikken van deze partybanden gaat het beste met een Schmetz microtex machinenaald.

Paillettenband


Paillettenband is een serie al dan niet elastische sierbanden met pailletten. Er zijn meerdere breedtes, soorten en kleuren. Afhankelijk van de stijl en de stofkeuze kan het soms heel leuk zijn om een van deze blinkende paillettenbanden op het sierkussen te stikken.

Het vast stikken van deze partybanden gaat het beste met een Schmetz microtex machinenaald.

Paspelband


Paspelband is uitermate geschikt om te verwerken aan sierkussens. Paspelband, ook wel pipingband genaamd, wordt in de naden weg gestikt op een zodanige wijze, dat de verdikking of het koord van de paspelband uit de naad blijft steken. Op deze wijze maak je dus eigenlijk een extra rand langs de naadranden. Vooral de iets dikkere soorten geven een behoorlijk effect. Ook hier zijn meerdere soorten en kleuren verkrijgbaar.

Sommige zijn ook te combineren met het koord of sierband, omdat ze dezelfde kleuren hebben.

Zigzagbanden


Zigzagbanden hebben geven vrolijk effect aan sierkussens. Door de structuur en de kleur heeft het een leuke vintage uitstraling.

Er zijn nogal wat verschillende soorten zigzagband verkrijgbaar. Vaak wordt het geheel nog leuker als de zigzagband gecombineerd wordt met andere bandjes en kantjes. 

Applicaties


Applicaties zijn er in enorm veel soorten verkrijgbaar. Hierdoor is het onmogelijk om een exact advies te geven. Het is dus eigenlijk een kwestie van goed rond snuffelen in het aanwezige aanbod. De keuze is uiteraard afhankelijk van het stof en de sfeer van het interieur waar het kussen uiteindelijk komt te liggen. Het maken van de juiste combinaties is de kunst

Broches


Broches zijn leuke kleurrijke modeaccessoires die heel decoratief zijn te gebruiken op sierkussens. Het zijn nogal drukke accessoires en zodoende alleen leuk als ze in de stijl van de sierkussens en het woninginterieur passen.

Het bevestigen kan eenvoudig met naald en draad. Houdt er rekening mee dat broches niet in de machine gewassen mogen worden.

Regenboogritsen


Regenboogritsen zijn sierlijke ritsen met metalen tandjes welke geverfd zijn in alle kleuren van de regenboog. Ze zijn erg decoratief en zodoende leuk om te gebruiken in tassen, etuis en rugzakken. Ook de rits-runners zijn mee geverfd bij deze ritsen.

De ritsen zijn uitermate geschikt om een tas een eigen look te geven.