Extra korting? Klik HIER en bezoek onze Grootverbruik Shop

Klik HIER voor Grootverbruik Shop

Outdoor fournituren -  zelf maken of repareren

In de outdoorsector kunnen meerdere soorten fournituren soms goed van pas komen. Zeker als je zelf aan de slag gaat om dingen te maken of te repareren. Vaak is het veel voordeliger om zelf te gaan knutselen. Het repareren van kapotte dingen zal niet alleen een financiël voordeel opleveren, maar is ook beter voor het milieu.

De outdoor sector welke we in dit artikel behandelen kan allerlei verschillende zaken betreffen. Denk hierbij aan rugzakken, visgerei, tenten, campers, boten, caravans, zonneschermen, loungesets, parasols, heuptasjes, tuinstoelen enz. Het doel van deze beschrijving is het geven van suggesties, omtrent een aantal fournituren, welke in deze sector gebruikt kunnen worden.


 

Klittenband


Klittenband is voor heel veel verschillende toepassingen te gebruiken. In ons assortiment hebben we drie soorten klittenband. De gewone klittenband welke vast gestikt wordt, ook wel naaiklittenband genaamd, de plakklittenband en de dubbelzijdige klittenband.

De naaibare klittenband wordt gewoon vast gestikt op het materiaal. De naaiklittenband wordt gebruikt voor allerlei soorten sluitingen zoals jassen, rugzakken, tassen, tenten, enz.

De plakbare klittenband heeft een kleef laag aan de achterzijde van beide helften en wordt gewoon vast geplakt op het materiaal. Deze plakt niet goed op stof en is niet bestand tegen vocht.

De dubbelzijdige klittenband bestaat uit twee zijden, waarbij de voorzijde uit lussen en de achterzijde uit haken bestaat. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het vastbinden van kabels of een tuinslang.


 

Ritsen voor loungesets &
zitkussens van caravan of camper


Als een rits in een zitkussen (bank, loungebank, caravankussen) gestikt moet worden, adviseren we het gebruik van een deelbare rits. Alleen de deelbare spiraal ritsen zijn hier voor geschikt. Dit vanwege het feit dat de rits veel spanning moet kunnen verdragen. Aangezien het gewicht van de persoon die op het kussen zit ook op de rits komt te staan is het van belang dat de rits hier tegen bestand is.

Het blokje aan het uiteinde van de rits, waar deze open gaat, dient in het zitkussen weggewerkt te worden. Hier zie je dus niets meer van.

Deze ritsen zijn ook in grote maten beschikbaar.

Let op dat u de rits niet te klein bestelt, want dan is het moeilijk om de vulling er in of er uit te halen.

Als de rits te lang is kunt u deze gewoon weg laten vallen aan de binnen zijde van het kussen. Een rits kan dus beter te lang dan te kort zijn in dit geval.


 

Tentritsen


Tentritsen zijn deelbare ritssluitingen met spiraalvormige kunststof tandjes met een tandbreedte van 10 millimeter. Deze ritsen worden vooral gebruikt voor tenten, slaapzakken en koffers van muziekinstrumenten. Spiraalritsen zijn qua stevigheid de sterkste ritsen in de categorie ritssluitingen.

De metalen ritstrekker heeft twee grote metalen lipjes, zodat deze zowel aan de binnen als aan de buitenkant van de tent vast gepakt kunnen worden om de rits open of dicht te maken.

Deze YKK tentritsen zijn gemaakt van polyester dat rot- en schimmelwerend en waterafstotend is.

Onze tentritsen zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, marine, grijs, beige en bruin.

Deze tentritsen zijn verkrijgbaar in de lengtes 200, 250 en 300 centimeter


 

Parachuteband


Parachuteband is een stevig band welk gemaakt is van polypropyleen. Het is een nagenoeg onverwoestbaar band dat goed bestand is tegen weersinvloeden. Daarom wordt parachuteband veelal gebruikt voor outdoor artikelen zoals tenten, rugzakken, heuptasjes, koppelriemen, hondentuig en visgerei.

Er zijn veel breedtes en kleuren beschikbaar in de parachuteband.

Vaak wordt dit band gecombineerd met parachutegespen, schuifgespen, laddergespen en schuifpassanten.

Parachuteband dient aan de uiteinden afgewerkt te worden tegen rafelen. Dit kan met eindstukjes of door het band met een aansteker dicht te schroeien.


 

Kunststof parachute gespen


Kunststof parachute gespen zijn gespen welke uit twee kunststof onderdelen bestaan welke met elkaar verbonden worden door deze in elkaar te klikken. Tevens hebben deze parachutegespen de mogelijkheid om de band aan één zijde van de gesp aan te sjorren.

Parachutegespen worden voor de meest uiteenlopende toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld rugzakken, tenten, motortassen, kleding, heuptasjes, enz. Vaak worden parachutegespen gebruikt in combinatie met kunststof schuifgespen, kunststof passanten, tassenband en parachuteband.


 

Metalen parachutegespen


Metalen parachutegespen zijn parachutegespen welke in een enorm stevige metalen uitvoering gemaakt zijn. De grotere maten (25mm en 38mm) kunnen zelfs een trekkracht tot maximaal 200 kilogram verdragen.

Metalen parachutegespen zijn nogal zwaar van gewicht. Deze metalen parachutegespen zijn enigszins gebogen, waardoor ze bijvoorbeeld ook voor halsbanden geschikt zijn. 


 

Kunststof schuifgespen


Kunststof schuifgespen zijn verstelbare gespen zonder pin enworden gebruikt als de gespen licht van gewicht moeten zijn. Bijvoorbeeld voor outdoor artikelen.

Veelal worden deze in combinatie gebruikt met parachuteband, parachute gespen en kunststof D ringen.

Er zijn meerdere afmetingen in de schuifgespen verkrijgbaar. Hoe groter de gesp des te steviger.


 

Metalen schuifgespen


Metalen schuifgespen zijn gespen waar geen pinnetje in zit. De band wordt er gewoon doorgeschoven. Sommige soorten hebben een schuifje dat de band vastklemt. Bij andere soorten werkt dit zonder schuifje.

Bij het bestellen van een gesp dient u rekening te houden met de breedte van de band of riem welke door de schuifgesp heen moet passen.

Het is handig om siernieten te gebruiken voor het bevestigen van gespen aan de riem. Dit gaat eenvoudig, snel en is oersterk.

Metalen schuifgespen zijn er in veel varianten. Als de schuifgesp veel kracht moet kunnen verdragen is het verstandig om een stevig model te selecteren, de zogenaamde heavy duty schuifgespen


 

Kunststof D ringen


Kunststof D ringen zijn halfronde kunststof ringen, welke gebruikt worden voor sluitingen die niet al te zwaar belast worden. Het voordeel van deze zwarte kunststof D ringen is het geringe gewicht. Kunststof D ringen worden vaak gebruikt voor rugzakken, tenten en heuptasjes. Ook zijn ze goed te combineren met de kunststof schuifgespenkunststof parachutegespen en kunststof schuifpassanten.

Om D ringen als sluiting te kunnen gebruiken, moeten ze met twee stuks naast elkaar bevestigd worden.


 

D-ringen


D-ringen zijn halfronde ringen welke gebruikt worden als sluiting voor riemen, banden en gordels. Er zijn diverse soorten.

De eenvoudige D-ringen worden van een stukje ronde metaaldraad in model gebogen. Zodoende worden deze ronde D ringen genoemd. De heavy duty D ringen zijn ook gemaakt van ronde staaldraad maar zijn steviger omdat ze dicht gelast worden. De platte D-ringen worden uit een metalen plaat gestanst en zijn zodoende ook uit één stuk gemaakt. Ook de platte D-ringen zijn dus behoorlijk stevig. De dubbele D ringen zijn twee halfronde ringen welke reeds met elkaar verbonden zijn.

Om een D ring als sluiting te kunnen gebruiken, moeten ze met twee stuks naast elkaar bevestigd worden. 


 

Kunststof schuifpassanten


Kunststof schuifpassanten dienen als kunststof lus om het uiteinde van een band of riem door te schuiven zo dat deze beter op zijn plaats blijft zitten.

Kunststof schuifpassanten worden veel gebruikt bij outdoor materialen omdat ze licht van gewicht zijn. Vooral aan heuptasjes, rugzakken, visgerei, tenten en tassen komen ze vaak goed van pas.


 

Metalen schuifpassanten


Metalen schuifpassanten dienen als lus om het uiteinde van een band of riem door te schuiven zo dat deze beter op zijn plaats blijft zitten. Metalen schuifpassanten zijn steviger dan de kunststof variant.

Er zijn in meerdere breedtes verkrijgbaar. Voor toepassingen waarbij veel spanning op de schuifpassanten komt, zijn de heavy duty schuifpassanten een uitkomst. Deze zijn namelijk extra stevig.


 

Kunststof musketons


Kunststof musketons worden vooral gebruikt als het belangrijk is dat de musketons licht van gewicht moeten zijn. Bijvoorbeeld voor rugzakken, tassen, outdoor, visgerei en tenten.

Er zijn enkele soorten en meerdere doorvoermaten. Sommige musketons kunnen om hun as rond gedraaid worden.


 

Metalen musketons


Metalen musketons zijn in veel variaties beschikbaar. Deze zijn er van klein tot groot en in verschillende metaalkleuren, zilver, zwart zilver, brons en goud. Musketons zijn multifunctioneel want ze worden voor van alles en nog wat gebruikt, tassen, kleding, riemen, outdoor, sleutelhangers, key-cords, zonneschermen enz  Er zijn gewone en extra stevige musketons. 

De afmetingen die bij de musketons vermeld  staan, zijn de doorvoermaten.


 

Karabijnhaken


Karabijnhaken verzinkte stalen haken waar iets mee vast gemaakt kan worden. Deze zilverkleurige karabijnhaken worden voor uiteenlopende toepassingen gebruikt. Naar gelang de afmeting zijn het vrij lichte of zware haken. De zware karabijnhaken worden gebruikt voor tenten, zonneschermen, hangmatten, enz. De kleine karabijnhaken voor kleding, handschoenen, enz.

De afmeting die bij deze karabijnhaken vermeld staat, is de buitenafmeting, gemeten over de langste zijde. Indien u een minder zware haak zoekt om iets mee vast te maken kunt u beter kiezen voor musketons of kleine karabijnhaken


 

Zelfklevend reparatiedoek


Zelfklevend reparatiedoek is gemaakt van nylon. Deze waterdichte reparatiedoek wordt gebruikt voor reparatie van regenkleding, zeildoek, parasols enz. Soms werkt het nog beter als deze aan twee zijden van het materiaal geplakt wordt, bijvoorbeeld bij reparatie van marktzeilen.

TIP; Als de hoekjes van reparatiedoek een beetje rond afgeknipt worden, zal deze niet zo snel los gaan.


 

Reflecterende fournituren


Reflecterende fournituren lichten op in het donker als er met licht op geschenen wordt. Het is een ideale en gemakkelijke manier om de verkeersveiligheid te vergroten.

Fietstassen, regenkleding, veiligheidshesjes, rugzakken, motortassen, schoenen, sportkleding enz. zijn veel veiliger als er reflecterend materiaal op aangebracht is. De meeste soorten kunnen gewoon met de strijkbout vast gestreken worden.

Niet strijken op hitte gevoelige stoffen.


 

Drukknopen


Drukknopen kunnen handig zijn in gebruik bij outdoor, boten, campers en caravan. Met name de zwaardere drukknopen “Sport en Camping”. Zowel de 15mm als de 17mm drukknopen zijn voor zwaardere materialen zoals leer en canvas bedoelt. Sport en Campingdrukkers kunnen niet in hele dunne materialen verwerkt worden. Ook is het mogelijk de 15mm en de 17mm inslagdrukkers vast te schroeven in metaal, kunststof of hout.

Deze drukknopen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het vastzetten van zeildoek op boten, caravans of cabrio’s. Of voor het ophangen van gordijntjes in een camper of boot. 


 

Touw van polypropyleen


Polypropyleen touw is topkwaliteit touw welk is opgebouwd uit multi-filamenten. Ideaal te gebruiken voor honden lijnen, paardenhalsters, jachtlijnen en speeltjes.

U dient dit polypropyleen touw dicht te sealen aan de uiteinden, dit kunt u doen met een hete lucht pistool op een temperatuur van 170°C.


 

Touwklemmen


Touwklemmen dienen om een eigen lijn te maken. In één touwklem worden twee touwuiteinden geschoven welke vervolgens door de klem bij elkaar gehouden worden.

Er zijn twee soorten touwklemmen, kunststof en metaal. De metalen worden voor zware toepassingen gebruikt.

De dikte van het touw moet gelijk zijn aan de maat welke in de productnaam van de touwklem vermeld staat. 


 

Koord


Koord is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, materialen en diktes.

Sommige van deze koorden zijn goed te gebruiken voor outdoor spullen zoals rugzakken, tenten, visgerei enz.

Naar gelang de toepassing dient er een keuze gemaakt te worden uit het materiaal.


 

Elastisch koord


Elastisch koord is verkrijgbaar in verschillende diktes en veel kleuren.

Sommige van deze elastiekkoorden zijn goed te gebruiken voor outdoor spullen.

De dikkere elastiekkoorden worden veel gebruikt voor tenten, afdekhoezen, rugzakken, enz.

Hoe dikker de elastiek, des te steviger deze is.


 

Koordstoppers en koorduiteinden


Koordstoppers en koorduiteinden doen dienst als hulpmiddel om jassenkoord en elastisch koord aan te sjorren of op zijn plaats te houden.

In de koordstoppers zitten kleine metaalveren die het koord vast klemmen zodra de knop van de koordstopper los gelaten wordt. 

De doorvoermaten staan in de tekst vermeld. Let op dat het koord niet dikker is dan de doorvoermaat. Dankzij de koorduiteindes kan het koord niet terug de tunnel in getrokken worden. Let ook bij de koorduiteindes op dat het koord niet dikker mag zijn dan de doorvoermaat groot is.


 

Ringen en schijven


Ringen en schijven worden gebruikt om gaten in stof of zeil te verstevigen, zo dat er een koord of touw door getrokken kan worden. Ringen en schijven, ook wel nestelringen of zeilringen genaamd, worden eenvoudig in het materiaal bevestigd met het meegeleverde gereedschap en een niet te zware hamer. Nestelringen worden gebruikt voor tenten, tassen, zonneschermen, rugzakken, visgerei, opbergzakken, kleding, kussens, enz.

Nestelringen zijn leverbaar in de maten 4, 5, 8, 11 en 14 millimeter, in allerlei metaal kleuren. Deze afmetingen zijn de doorvoermaten.

 


 

Ringen


Ringen in allerlei soorten zijn te vinden in deze reeks fournituren. Er zijn stalen ringen van klein tot groot. Deze worden veelal gebruikt voor tassen, tuigjes en outdoor.

Verder zijn er nog de sleutelhangerringen welke open gebogen kunnen worden zodat er iets aan gehangen kan worden. Ook deze zijn in verschillende afmetingen.

Kunststof ringen worden gebruikt voor optrekgordijnen, lingerie en bikini’s. Deze zijn licht van gewicht.


 

Tourniquets


Tourniquets zijn draai-sluitingen welke worden gebruikt worden voor zeilen, tassen, koffers, tenten. Het is een praktisch systeem om iets mee vast te maken.

Het bevestigen van tourniquets is een precisie werkje. Dit omdat er een gaatje met een scherp mesje of schaartje uitgesneden moet worden uit het materiaal. Dit moet exact op maat gebeuren. Vervolgens worden de tourniquets vast gezet door de onderdelen in elkaar te bevestigen. Dit gaat heel eenvoudig.

 


 

Siernieten


Siernieten worden niet alleen gebruikt voor de sier maar ook voor het bevestigen van een gesp aan een band of riem. Eerst maakt u een gaatje in het stof of leer met het meegeleverde gereedschap. Werk altijd op een stevige ondergrond als u dit doet. Indien u een gaatjestang heeft, kunt u de gaatjes ook met een gaatjestang maken. Als het gaatje eenmaal in het materiaal gemaakt is, duwt u het pinnetje door het gat en klemt vervolgens het dopje er op. Daarna klopt u deze twee onderdelen met een hamer en het meegeleverde malletje vast.

Ook voor dikkere materialen zijn deze siernieten goed te gebruiken, bijvoorbeeld het bevestigen van een gesp aan een leren riem.


 

Naaisets en Reparatiesets


Naaisets en Reparatiesets zijn handige verzamelingen met fournituren, die heel handig op reis kunne zijn. Er zijn uitgebreide sets voor in boot, camper of caravan en tevens zijn er handige kleine reissetjes waarin enkele basic spulletjes zitten.

Elke set is anders van samenstelling. De volledige inhoud staat beschreven bij de productomschrijvingen.


 

Gordijn accessoires


Gordijnen van tenten worden meestal met gordijnspiraaldraad bevestigd. Voor de gordijnen van campers, boten en caravans wordt gordijnenband gebruik gemaakt van smalle plooiband met kleine insteekzakjes. Dit omdat er kleine T geleiders in geschoven moeten passen.

In het hoofdstuk gordijnen staan twee geschikte plooibanden namelijk de 3 en de 4 plooienband van 25mm breed. Beide zijn geschikt voor dit doel. De touwtjes worden niet gebruikt als ze voor deze toepassing gebruikt worden.


 

Franjes


Franjes worden vaak gebruikt aan gordijntjes van boten, campers, caravans en trucks. Meestal wordt hier de Charleston franje voor gebruikt.

De nylon franjes worden vaak gebruikt voor parasols en tafelkleden van tuintafels. Beide soorten zijn in veel kleuren verkrijgbaar.

Search engine powered by ElasticSuite